Vastuullisuus on design-yritys Uhanan brändin ydintä

Tamperelainen design-yritys Uhana niittää menestystä kantaaottavalla asenteella. Brändin perustajat Mira Vanttaja ja Hanna Virkamäki ajattelevat, että hajuttoman ja mauttoman yrittämisen aika on ohi.

Uhanalaiset eläimet tulevat paikasta nimeltä Uhana. Se oli alun perin pelkkä sanaleikki, jonka keksi joku Mira Vanttajan kaveripiiristä.

Vanttaja jäi makustelemaan sanaa. Ehkä se sopisi nimeksi vaatemerkille, olihan tekstiiliala Suomessa nimenomaan uhanalainen.

Vanttaja opiskeli tuolloin muotoilua ja vaatesuunnittelua Hämeen ammattikorkeakoulussa. Hän ei vielä arvannut, että muutaman vuoden päästä Uhana olisi lukuisten suomalaisten tuntema brändi ja yritys, jota hän johtaisi opiskelukaverinsa Hanna Virkamäen kanssa.

Sopivankokoisia riskejä

Noin kahdeksassa vuodessa Uhana on kasvanu yhdeksän henkilöä työllistäväksi yritykseksi. Uhanan liikevaihto on tällä hetkellä 1,2 miljoonaa. Vanttaja ja Virkamäki vaikuttavat silti rennoilta kaveruksilta, eivät yritysjohtajilta.

He kertovat visioineensa jo alussa, että yritys työllistäisi myös muita. Näin edistettäisiin yhteistä hyvää eli saataisiin lisää työpaikkoja alalle. Kasvuodotukset ovat kuitenkin ylittyneet.

”Ehkä olemme uskaltaneet ottaa sopivankokoisia riskejä. Meillä on eteenpäin suuntaava ja rohkea asenne, mutta samalla olemme maltillisia”, Virkamäki puntaroi.

Emme halua saarnata, vaan tuomme arvojamme esiin positiivisuuden ja ilon kautta.

Sosiaalinen omatunto tulee lapsuudenkodista

Puhe yrittäjän riskeistä ja rahasta tulee nykyään luonnostaan Virkamäeltä ja Vanttajalta, vaikka he eivät ole pohjimmiltaan bisnesihmisiä. Uhanan johtoajatuksena ei ole se, miten takoa mahdollisimman paljon rahaa. Sen sijaan yritys pyrkii vastuullisuuteen.

Vastuullisuus merkitsee eettisyyttä, eli esimerkiksi sitä, että kaikki myyjistä ompelijoihin saavat työstään kunnollisen korvauksen. Kun vaatteet kestävät aikaa, myös luonto kiittää.

Molemmat kertovat perineensä lapsuudenkodista vahvan sosiaalisen omatunnon ja ajatuksen siitä, että kaikkia kuuluu kohdella tasa-arvoisesti. Myös kaveripiiri samanhenkisine ihmisineen on muokannut ajatusmaailmaa. Virkamäki on ammentanut yhteiskunnallista ajattelua myös aiemmista sosiologian opinnoista Tampereen yliopistossa.

Arvot ovat jatkuvassa liikkeessä, ja niitä voi haastaa esimerkiksi seuraamalla somessa erityyppisiä ihmisiä kuin itse on.

”Toisaalta jätän tietoisesti valikoimatta esimerkiksi äärioikeistoajattelun. Sillä on mediatilaa ihan riittävästi”, Uhanan Instagram-viestinnästä vastaava Vanttaja kertoo.

Yhteiskunnallinen ajattelu näkyy brändissä

Yrittäjät eivät peittele yhteiskunnallista ajatteluaan. Päinvastoin, heillä on ollut useita tiedostavia kampanjoita: Sateenkaariversio Uhanan kenties tunnetuimmasta tuotteesta, pisarakorvakoruista, liputti tasa-arvoista avioliittolakia. Feministinen Girl Gang -mallisto toi esiin naiseuden moninaisuutta ja pyrki laajentamaan kauneuskäsitystä. Lupa olla upea -kampanja julisti, että myös vammaisilla ihmisillä on oikeus olla esillä ja tunnistaa itsensä median kuvastosta.

On siis loogista, että liberaalien puolueiden vaikuttajat ovat ottaneet brändin omakseen. Esimerkiksi SDP:n Sanna Marin pukeutui Uhanaan jo ennen nousuaan pääministeriksi, ja myös vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela on hehkuttanut Uhanaa sosiaalisessa mediassa.

Virkamäki ja Vanttaja eivät kuitenkaan hehkuta Uhanan nimissä mitään puoluetta.

”Ihan jo siksi, että meillä on firman sisällä eri puoluekantoja”, Vanttaja paljastaa.

Hintojen ruumiinavaus

Vastuullisuuden lisäksi Uhana vaalii liiketoiminnassaan läpinäkyvyyttä. Marraskuussa Black Friday -ostospäivänä yritys teki hinnoilleen ”ruumiinavauksen” eli näytti, mistä kuluista hinta koostuu ja paljonko Uhanalle itselleen jää voittoa esimerkiksi 349 euroa maksavasta mekosta. Vastaus on 40,96 euroa, jos tuote ostetaan jälleenmyyjältä, ja 182,46 euroa, jos ostos tehdään merkin omasta liikkeestä.

Uhanan perustajat eivät ole missään vaiheessa pitäneet avoimuuttaan ja poliittisuuttaan bisnesriskinä. He uskovat, ettei yrityksen kannata olla hajuton ja mauton vaan rohkea. Silloin se kiinnostaa.

Melko laaja yleisö samastuukin Uhanan sanomaan. Instagramissa yrityksellä on 23,4 tuhatta seuraajaa.

”Emme halua saarnata, vaan tuomme arvojamme esiin positiivisuuden ja ilon kautta. Näin emme herätä vihaa”, Vanttaja uskoo.

 

Kuka?

Hanna Virkamäki, 40

  • Kotoisin Tampereelta
  • Asuu Tampereella 11-vuotiaan lapsensa kanssa.
  • Parisuhteessa.

 

Mira Vanttaja, 32

  • Kotoisin Turusta
  • Asuu Tampereella avopuolisonsa kanssa.

Teksti Sanna-Kaisa Hongisto, kuvat Marjaana Malkamäki
Juttu on julkaistu aiemmin ERTOn E>-lehdessä 1/2020.