Toiminnallinen cv erottuu rekrytoijan pöydältä edukseen

Osaamista korostava ansioluettelo kertoo persoonastasi perinteistä ansioluetteloa enemmän. Näin teet rekrytoijan pöydältä erottuvan cv:n.

1) Perustiedot: nimi, osoite, yhteystiedot ja mahdolliset sosiaalisen median osoitteesi

Jos olet aktiivinen somessa ja aktiivisuutesi on olennaista hakemaasi tehtävää silmälläpitäen, lisää myös verkko-osoitteesi ja some-tilisi perinteisempien yhteystietojen lisäksi.

Muista lisätä mukaan myös tuore valokuva itsestäsi, jotta erotut varmasti.

2) Listaa osaamisesi ja taitosi

Kerro tiiviisti ja konkreettisesti muutamalla bullet-pointilla tai suorasanaisella tekstillä osaamisesi ja taitosi, jotka ovat hyödyksi juuri tässä tehtävässä. Muista, että rekrytoija saa eteensä jopa satoja hakemuksia ja katsoo ansioluetteloasi ehkä vain 10–15 sekuntia. Sen aikana hän päättää, perehtyykö hän hakemukseesi vai ei. Herätä kiinnostus persoonaasi ja osaamiseesi nopeasti.

Älä epäröi käyttää työpaikkailmoituksesta löytyviä avainsanoja. Näin hakemuksesi erottuu myös tekoälyä hyödyntävässä hakuprosessissa.

Kiinnitä huomiota ansioluettelon kieliasuun ja tarkista teksti huolella kielivirheiden ja toistojen varalta. Kielioppivirheitä vilisevä teksti ei anna hyvää kuvaa sinusta, vaikka osaamisesi olisi huippua itse tehtävään.

3) Kerro työkokemuksestasi: Titteli ja työnantaja

Listaa tehtävän kannalta relevantti työkokemuksesi aikajärjestyksessä. Kerro, milloin ja kuinka kauan pestisi kesti.

Huomaa, että pelkkä titteli ei kerro työn sisällöstä ja vastuualueista, joten avaa niitä lyhyesti. Painota niitä osa-alueita, joista on hakemassasi työssä hyötyä. Jos olet ollut esimerkiksi mukana projekteissa, kerro mitkä olivat sinun vastuualueesi, projektin kesto, budjetti, tavoitteet ja saavutetut tulokset.

4) Älä unohda muuta kokemusta!

Muista, että osaamista kertyy myös muulta kuin palkkatöistä. Kerro siis, minkälaista kokemusta ja oppia olet saanut esimerkiksi vapaaehtoistyöstä, harrastuksista tai luottamustoimista.

Tämä on erityisen tärkeää, jos et ole vielä ehtinyt kerryttää työuraasi tai haet paikkaa, josta sinulla ei ole varsinaista työkokemusta.

5) Listaa koulutuksesi ja opintosi

Lisää ansioluettoon myös olennaiset tiedot koulutuksestasi ja opinnoistasi. Avaa opintoja ja tutkintonimikkeitä, kerro, mitä ne pitävät sisällään. Pelkkä tutkintonimike ei välttämättä kerro riittävästi osaamisestasi. Korosta niitä osa-alueita, josta hakemassasi työssä on erityistä hyötyä.

Jos sinulla on kertynyt vain vähän työhistoriaa tai olet alanvaihtaja, voit laittaa tämän osion jo ennen työkokemuskohtaa.

6) Kerro kielitaidostasi

Listaa, mitä kieliä osaat ja minkä tasoista osaamisesi on.

7) Kiinnostuksenkohteet, jäsenyydet, harrastukset ja vapaa-aika saavat myös näkyä

Tuo esiin itsestäsi myös jotain sellaista, mikä muissa osioissa ei vielä käy ilmi. Minkälainen olet, mikä sinua kiinnostaa? Jost tämä kohta tuntuu hankalalta, kysy vaikka hyvältä ystävältä, miten hän kuvailisi sinua. Anna persoonasi näkyä!

Teksti Leena Filpus, kuva Joanna Kosinska
Juttu on julkaistu aiemmin ETOn E>-lehden numerossa 1/2021.