Tekisi mieli opiskelemaan – mutta millä rahalla?

Opiskelukärpäsen puraisu ei katso ikää. Aikuinen päätoiminen opiskelija voi saada taloudellista tukea opintoihinsa muutamalla eri tavalla. Katso, mihin niistä sinä voisit olla oikeutettu.

1) Minulla ei ole tällä hetkellä töitä

Jos olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi, olet oikeutettu työttömyysetuuteen. Päätoiminen, yli 25-vuotias opiskelija voi selvittää TE-toimiston kanssa, voisiko hän opiskella työttömyysetuudella. Sovi TE-toimiston kanssa opintoihin liittyvistä asioista jo ennen kuin edes haet opiskelemaan. Kaikkia opintoja varten ei myönnetä työttömyysetuutta. Kelan mukaan keskimääräinen työttömyysetuuden määrä on 724 euroa kuussa. Tästä summasta vähennetään vielä verot.

 

2) Olen ollut töissä vähintään 8 vuotta

Voit jäädä opintovapaalle ja olet mahdollisesti oikeutettu työllisyysrahaston aikuiskoulutustukeen. Aikuiskoulutustuki on ansiosidonnainen etuus. Sitä voi saada enintään 15 kuukautta. Aikuiskoulutustuen ehtona on, että olet työsuhteessa, etkä saa palkkaa työstäsi. Opintovapaan aikana tosin saa tienata noin 250 euroa kuukaudessa tuenkin lisäksi. Aikuiskoulutustukeakin saadessa koulutukseen liittyy tietynlaisia ehtoja. Saat ne selville Työllisyysrahaston sivuilta.

 

3) Työurani on kestänyt alle 8 vuotta 

Saatat olla oikeutettu Kelan opintorahaan ja opintolainaan eli opintotukeen. Opintorahaa saa kuussa noin 250 euroa ja lainaa 650 euroa. Opintotukea saavilla on vuositulorajoja. Opintotuella opiskellessa voi siis tehdä töitä, mutta silloin kannattaa pitää kiinni vuositulorajoista, jotta tukia ei joudu maksamaan takaisin. Opintotukea voi saada elämänsä aikana vain rajoitetun määrän. Varmista siis, että sinulla on sitä vielä jäljellä, jos olet sitä joskus käyttänyt. Varmista myös, olisitko oikeutettu asumislisään opintojen ajalta. 

 

4) Olen ollut töissä yli 20 vuotta

Voit olla oikeutettu vuorotteluvapaaseen ja sen aikana maksettavaan vuorottelukorvaukseen. Vuorotteluvapaa on 100–180 kalenteripäivän vapaa, jonka työntekijä voi käyttää mihin haluaa, esimerkiksi itsensä kehittämiseen ja kouluttautumiseen. ERTOn jäsenenä kuulut todennäköisesti työttömyyskassaan, joten voit saada ansiosidonnaista vuorottelukorvausta. Vuorotteluvapaan korvaus on siis melko hyvä, mutta sille jääminen vaatii pitkän työhistorian. Työttömyyskassa voi selvittää puolestasi, kuinka pitkä työhistoriasi on. 

 

Työnantajan kanssa voi yrittää sopia osa-aikaisuudesta tai muista joustavista työnteon tavoista opintojen ajalle. Ne mahdollistavat opinnot ja takaavat palkan.

 

Teksti Jenni Junkala, kuva Pixabay

Juttu on julkaistu aiemmin ERTOn Erto Opastaa -palstalla E>-lehden numerossa 3/20.