Sinustako yrittäjä?

Tunnelmakuva oman yrityksen perustamisesta tietokone muistiinpanovälineet.

Jos palkkatöitä ei tunnu löytyvän, tai niitä olisi tarjolla vain osa-aikaisesti, yksi ratkaisu voi olla yrittäjyys. Tässä muutama hyödyllinen tärppi yrittäjäksi aikovalle!

Yrittäjäksi voi ryhtyä kuka tahansa – se on yksi tapa tehdä työtä ja ansaita elantonsa. Erityisen hyvin yrittäjyys sopii jonkun erityistaidon omaavalle, vaikkapa graafikolle tai taitavalle kirjoittajalle, sillä silloin voit myydä omaa osaamistasi. Freelancerille yrittäjyys voi olla myös kilpailuvaltti, sillä osa toimeksiantajista suosii tekijöitä, jotka voivat laskuttaa tekemisensä sen sijaan, että heille maksettaisiin palkkio verokortilla.

Laadi liiketoimintasuunnitelma

Liiketoimintasuunnitelma on yksi yrityksen perustamisen kulmakivistä. Se auttaa jäsentelemään liikeideaasi, ja sisältää yritystoimintaasi koskevat keskeiset tiedot, oman osaamisesi ja tulevaisuuden suunnitelmat. Liiketoimintasuunnitelma kiteyttää mitä, miten ja kenelle yrityksesi tekee.

Äläkä huoli, liiketoimintasuunnitelman tekemisen avuksi on tarjolla valmiita pohjia, kuten Ukko.fi:n kevyt liiketoimintasuunnitelmapohja sekä Uusyrityskeskusten liiketoimintasuunnitelmatyökalu.

Liiketoimintasuunnitelman laatiminen on hyödyllistä ennen kaikkea itsellesi, mutta sitä tarvitaan myös starttirahan hakemiseen. Starttiraha on TE-toimiston tai kuntasi työllisyyspalvelun myöntämä harkinnanvarainen tuki, jolla tuetaan toimeentuloasi alkavana yrittäjänä ensimmäisten 6–12 kuukauden ajan.

Muista hakea starttirahaa ajoissa, sillä yksi saamisen edellytyksistä on, ettet ole aloittanut päätoimista yritystoimintaa ennen starttirahan myöntämispäätöstä. Starttiraha ei ole lainaa, vaan tukea, joten sitä ei tarvitse maksaa takaisin.

Valitse yritysmuoto

Suomen yleisimmät yritysmuodot ovat toiminimi ja osakeyhtiö. Muita yritysmuotoja ovat osuuskunta, avoin yhtiö, kommandiittiyhtö sekä kevytyrittäjyys. Viime vuosina runsaasti yleistynyt kevytyrittäjyys ei tosin ole virallinen yritysmuoto, sillä se tarkoittaa laskutuspalvelun kautta tapahtuvaa yrittäjämäistä toimintaa.

Lue lisää kevytyrittäjyydestä!

Oman yritysmuodon valintaan kannattaa perehtyä huolellisesti, sillä se vaikuttaa esimerkiksi yrityksen perustamiskuluihin, kirjanpidon järjestämiseen, yritystoiminnan tulojen verotukseen sekä yrityksen kasvumahdollisuuksiin.

Vuonna 2021 Suomessa rekisteröitiin yli 41 000 uutta yritystä. Et siis suinkaan ole yksin yrittäjyyttä pohtiessasi, neuvoja ja tukea on tarjolla runsaasti. Esimerkiksi Uusyrityskeskukset tarjoavat maksutonta neuvontaa yrittäjyyden alussa, ja sparraavat muun muassa tuotteistamisessa, hinnoittelussa, myynti- ja markkinointisuunnitelmassa sekä itsellesi sopivan yritysmuodon valinnassa. Uusyrityskeskukset ovat alun lisäksi yrittäjän tukena yrittäjyystaipaleen ensimmäiset viisi vuotta, kannattaa hyödyntää tämä kattava maksuton palvelu!

Vakuuta itsesi ja toimintasi

Yrittäjän eläkevakuutus (YEL) on yrittäjän eläkkeen ja sosiaaliturvan perusta. Se on pakollinen 18–67-vuotiaille yrittäjille, jos yrityksen toiminta jatkuu vähintään neljä kuukautta, ja työtulosi ylittää vuodessa YELin alarajan eli 8261,71 euroa (2022).

Eläketurvan ohella YEL-vakuutus auttaa, jos yrittäjänä sairastut, jäät vanhempainvapaalle tai yrityksesi toiminta keskeytyy. Aloittavana yrittäjänä saat YEL-maksuusi alennusta ensimmäisen neljän vuoden ajan.

YEL-vakuutuksen lisäksi yrittäjä voi turvata itsensä ja yritystoimintansa myös vapaaehtoisilla vakuutuksilla, kuten tapaturmavakuutuksella ja vastuuvakuutuksella. Yritystoimintasi laajuus ja toimiala määrittelevät sen, millaisia vakuutuksia juuri sinun olisi hyvä ottaa. Uusyrityskeskusten Perustamisopas alkavalle yrittäjälle sisältää tietopaketin myös vakuutuksista.

Tarvitsetko apua sopimusten tekemisen kanssa tai onko sinulla kysyttävää työsi suojaamisessa? Hyödynnä digimamalaisille maksuton mentorointikerta ja keskustele lakimies Arttu Ahavan kanssa.

Testaa liikeideasi

Jos päätoimiseksi yrittäjäksi ryhtyminen jännittää, voit aina testata yritystoimintaa ensin sivutoimisesti. Siten näet, voisiko liiketoimintasi olla kannattavaa. Palkkatyöt ja yrittäjyys eivät siis sulje toisiaan pois. Kannattaa kuitenkin pelata avoimin kortein ja kertoa yrittäjyydestä työnantajallesi, jos olet palkkatöissä – työntekijänä et voi harjoittaa työnantajasi kanssa kilpailevaa toimintaa.

Liiketoimintasuunnitelma on yksi yrityksen perustamisen kulmakivistä. Se kiteyttää mitä, miten ja kenelle yrityksesi tekee.

Kiinnostaako kouluttautua ja verkostoitua muiden yrittäjämäisesti työskentelevien kanssa? Tutustu STTK-yrittäjiin.

Jutun lähteenä käytetty muun muassa Uusyrityskeskuksen sivustoa uusyrityskeskus.fi

Teksti Saara Autere, kuva Arnel Hasanovic