Sijoitusvalmentaja vinkkaa: Seuraa, mitä ympärillä tapahtuu

Sijoittamisen ei tarvitse olla otsa rypyssä pörssikurssien seuraamista, vaan siihen voi ottaa erilaisia, mielenkiintoisia näkökulmia. ”Kannattaa sijoittaa sellaisiin yrityksiin, joiden toiminnan tuntee ja joiden tuotteita käyttää itsekin”, sanoo sijoitusvalmentaja Essi Sarkakari-Kosamo.

Microsoft, Netflix, Disney+, Tokmanni. Näiden yritysten osakkeita Essi Sarkakari-Kosamo on ostanut korona-aikana.

”Olen miettinyt, mitä ihmiset puuhastelevat kotona ja tehnyt sijoituksia sen mukaan. Kannattaa seurata mitä ympärillä tapahtuu ja miten ihmiset käyttäytyvät”, hän sanoo. 

Essi on piensijoittaja ja sijoitusvalmentaja. Aikaisemmin hän työskenteli varainhoitajana pankissa, nyt hän valmentaa yrittäjänä yksityishenkilöitä ja ryhmiä sijoittamisen ihmeelliseen maailmaan. Hän ei kerro valmennettaville, mihin heidän pitäisi rahansa sijoittaa, vaan tavoitteena on opettaa tekemään päätöksiä itsenäisesti.

”Käymme läpi konkreettisia toimia, miten pääsee alkuun. Aluksi on tärkeää hahmottaa, haluaako sijoittamiseen käyttää aikaa vai pitäisikö sijoitusratkaisujen olla helppoja, ja sen pohjalta päättää ovatko suorat osakkeet vai rahastot oikea valinta. Rahastojen kautta voi yhtä lailla sijoittaa osakkeisiin, mutta niiden etu on hajautus, jolloin riski pienenee. Riskiä ei voi kuitenkaan kokonaan hajauttaa pois. Riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä.”

Itse Essi sijoittaa nykyisin pääsääntöisesti suoriin osakkeisiin. 

”Minua kiinnostaa omistajuusajattelu: käytän tuotteita, joita omistan. Jos minulla on vaikka Elisaa salkussa, käytän myös itse Elisan liittymiä. Mietin, mitä liiketoimintaa haluaisin omistaa ja mitä palveluita itsekin käytän.”

Myös megatrendien tunnistaminen on tärkeää sijoituspäätöksiä tehdessä, Essi sanoo. Megatrendi tarkoittaa globaalia kehityssuuntaa, kuten esimerkiksi väestön vanheneminen, kaupungistuminen ja ilmastonmuutos. Myös kryptovaluutat ovat nousseet jonkinlaiseksi trendiksi, ja niistä puhutaan paljon sosiaalisessa mediassa.

Osakkeita voi valita hyvin monella periaatteella. Tärkeintä on löytää itseä motivoiva tapa sijoittaa.

”Arvosijoittaminen on yksi suosituimmista periaatteista. Arvosijoittamisen perimmäinen ajatus on hahmottaa osakkeen arvo ja hinta, sillä ne ovat eri asioita. Minä taas mietin, että haluan ostaa mahdollisimman laadukasta liiketoimintaa: millainen johto, kannattavuus ja tulevaisuuden näkymät yrityksellä on. Mutta vaikka hehkutan laatusijoittamista, se ei ole mielestäni ainoa oikea tapa. On tärkeää, että löytää oman, itseä kiinnostavan tavan sijoittaa.”

Aika on sijoittajan paras kaveri

Essi aloitti sijoittamisen alle parikymppisenä. Silloin hän ei ajatellut taloudellista turvaa, vaan sijoittaminen yksinkertaisesti kiinnosti. Nykyisin sijoittaminen on tavoitteellista ja suunnitelmat selkeät.

”En halua olla riippuvainen palkasta ainakaan lyhyellä aikavälillä. Töitä haluan tehdä varmasti, mutta taloudellinen riippumattomuus antaa vapauden tehdä mitä haluaa. Ajattelen myös pidemmälle, esimerkiksi eläkettä. On epävarmaa, kestääkö meidän eläkejärjestelmämme ja ennen kaikkea huolestuttaa, hinataanko eläkeikää tosi korkealle. Toivon, ettei tarvitsisi olla töissä 85-vuotiaaksi, vaan saisi jäädä ajoissa ansaitulle eläkkeelle.”

Nykyisin puhutaan paljon firettämisestä (financial independence, retire early). Yhä useampi nuori sijoittaa mahdollisimman suuren osan palkastaan tähtäimenä taloudellinen riippumattomuus pitkästi ennen eläkeikää. 

Sellainenkin on nykyään muotia, että yritetään sijoittaa 70–80 prosenttia tuloista ja asutaan hyvin vaatimattomasti. Siinä voi tulla täysstoppi, kun on tehnyt liikaa. Itse sanoisin, että kohtuu kaikessa. On ihan ok myös kuluttaa matkan varrella. Varmasti hyvä lopputulos tulee, jos nuorena aloittaa ja vaikka 10 prosenttia tuloistaan sijoittaa.”

Joskus 29-vuotias Essi saa kritiikkiä siitä, että kannattaako niin nuorena ajatella eläkettä, eikö kannattaisi elää hetkessä.

”Haluan ajatella positiivisesti, että saan elää pitkän ja terveen elämän. Vaikka ei säästäisi eläkettä varten, sijoitusten olemassaolo tuo turvaa. Ne käyvät matkan varrella vakuudeksi esimerkiksi asunnon hankkimisessa.” 

Yksi tärkeä ohjenuora on, että kannattaa sijoittaa vain sen verran, kuin on varaa menettää. Riskit pitää hyväksyä ja sijoitusten arvonvaihtelu kestää.  

”Sijoittaminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja aika on sijoittajan paras kaveri. Mitä pidempi aika on sijoittaa, sitä paremmin korkoa korolle ilmiö pääsee käyntiin. Tulokset tulevat vuosien ja vuosikymmenten päästä”, Essi sanoo. 

Minua kiinnostaa omistajuusajattelu: käytän tuotteita, joita omistan. Mietin, mitä liiketoimintaa haluaisin omistaa ja mitä palveluita itsekin käytän.

 

KUKA?

Essi Sarkakari-Kosamo

  • Rentoudun lukemalla kirjaa.
  • Aloitan jokaisen aamun hauduttamalla ison mukillisen vihreää teetä.
  • Olen naimissa ja meillä on ykkösluokkalainen tytär. 
  • Jos en ole kotona, minut löytää lähimetsästä tai mökiltä. 
  • Metsässä liikkuminen ja auringonlaskujen ihailu tekevät minut onnelliseksi.

Teksti Sari Lommerse, Kuvat Essi Sarkakari-Kosamo