Puunjalostusinsinöörin uusi urapolku IT-alalla

Mimmit koodaa -koulutuksen kautta uuden urapolun löytänyt Elisa Juvonen on esimerkki siitä, kuinka IT-ala houkuttelee monipuolisia uusia osaajia erilaisista taustoista.

Kulunut reilun vuoden jakso on tuonut elämään muutoksia meistä jokaiselle. Toisille kenties hieman vähemmän ja joillekin taas huomattavasti enemmän.

Viime vuonna Aalto-yliopistosta puunjalostustekniikkaan suuntautuneista opinnoistaan maisteriksi valmistunut Elisa Juvonen kuuluu ehdottomasti jälkimmäiseen porukkaan. Diplomi-insinöörin paperien lisäksi vuosi 2020 toi tullessaan suunnanvaihdon kokonaan uudelle työpolulle – kohti IT-alaa.

IT-alan monipuolisuus ja jatkuva muutos tarkoittavat sitä, että mahdollisuudet kehittyä, erikoistua ja oppia uutta jatkuvat vielä pitkään.

“Päätökseen vaikutti moni asia, esimerkiksi oma haluni kehittyä ja kasvattaa osaamistani. Tietysti myös se, että ylipäätään avautui mahdollisuus lähteä kurkistamaan, mitä IT-alalla olisi annettavana minulle ja mitä minulla olisi sille.”

Mahdollisuudesta voi kiittää paljolti konsulttifirma Sarasen ja Mimmit koodaa -projektin yhdessä järjestämiä ohjelmistokehitykseen liittyviä kursseja. Juvonen bongasi ne sopivalla hetkellä, juuri kun hänen määräaikainen työsuhde oli päättymäisillään valmistumisen jälkeen.

“Minulle osui silmiin sekä Mimmit koodaa Bootcamp että Rekrykoulutus, jotka olivat juuri alkamassa. Ne sopivat minulle juuri täydelliseen saumaan ja innostuin hakemaan mukaan.”

Kahden koulutusjakson paketti

Ensin koulutusjaksoista oli vuorossa perehdyttävä bootcamp, jonka jälkeen tuli syventävä rekrykoulutus. Rekrykoulutuksen tavoitteena on löytää osallistujille vakituinen työsuhde yhteistyöyrityksestä ohjelman päätteeksi.

“Ne olivat todella intensiivisiä ja mielenkiintoisia kokonaiskatsauksia alan ajankohtaisiin teknologioihin ja toimintatapoihin. Käsiteltävät teemat oli mielestäni mietitty erittäin monipuolisesti.”

Varsinkin pilvipalveluihin liittyvät asiat Juvonen koki koulutusjaksolla omasta näkökulmastaan mielenkiintoisimmiksi, sillä rekrykoulutuksessa hän aloitti Cloud Traineena helsinkiläisessä pilvipalveluita tarjoavassa yrityksessä, Cloud2:ssa.

“Minut on otettu yrityksessä tosi hyvin vastaan. Olen saanut tarvitsemaani tukea ja apua, kun tulen vähän eri maailmasta kuin muut. Toiset asiat ovat olleet helpompia kuin toiset.”

IT-alan monipuolisuus ja jatkuva muutos tarkoittavat sitä, että mahdollisuudet kehittyä, erikoistua ja oppia uutta jatkuvat vielä pitkään.

“Tämä on nopeasti kehittyvä, jatkuvasti eteenpäin menevä ala. Ehkä se oli yksi niistä asioista, joka houkuttelikin minua puoleensa. Täällä täytyy pitää itsensä ajan tasalla ja haastaa itseään.”

Alanvaihto synnyttää tunteita

Jo pelkkä työpaikan vaihtuminen voi joskus tuntua pelottavaltakin askeleelta uuteen. Siksi on luonnollista, että kokonaiseen uuteen alaan vaihtaminen herättää ihmisissä toisinaan voimakkaita reaktioita.

Myös Juvoselle oma alanvaihto on ollut mietinnän paikka. Fiilikset päätöksestä ovat kuitenkin olleet koko ajan positiiviset.

“Kyllä tämä koko prosessi on saanut aikaan paljon erilaisia tunteita ja ajatuksia, jotka ovat vaihdelleetkin paljon. Olen kuitenkin ottanut kaiken avoimin mielin vastaan.”

Toisinaan alanvaihdon taustalla voi kuitenkin olla hankaliakin kokemuksia kuten irtisanominen tai uupuminen. Silloin alanvaihto voi olla hyvinkin merkittävä risteyskohta henkilön elämässä.

Elisa Juvosen mielestä on tärkeää, että Mimmit koodaa -kursseja ja vastaavia täsmäkoulutuksia ylipäätään järjestetään. Ne tarjoavat joustavia mahdollisuuksia kehittää omaa osaamista ja seurata kutsua uudelle alalle.

“On ollut paljon keskustelua siitä, että IT-alalle tarvitaan osaajia. Ja toisaalta taas on ihmisiä, joilla on halu ja motivaatio löytää uusi työ. Tämä madaltaa kynnystä lähteä kokeilemaan uutta alaa.”

Juvosen oma kokemus alanvaihdosta on ollut innostava. Uusien mahdollisuuksien avautuminen ja erilaisten kokonaisuuksien oppiminen on tuntunut palkitsevalta.

“On hauskaa huomata, miten yhtäkkiä ymmärtääkin paremmin, mitä ihmiset ympärillä puhuvat. Ja kuinka vähitellen pääsee sisälle kokonaan uuteen maailmaan.”

Tiesitkö?
Maksuttomia monentasoisia itseopiskeltavia kursseja tarjoaa myös suomalaisten tekniikan alan yliopistojen verkosto FiTech. Katso lisätiedot ja kurssitarjonta osoitteessa fitech.io.

 

Kuka?
Elisa Juvonen

  • Puuhasteleva toteuttaja, joka rakastaa neulomista ja leipomista.
  • Inspiroituu uuden oppimisesta ja mahdollisuudesta kehittää itseään.
  • Viettää mielellään aikaa ratkomalla ristikoita tai pelaamalla lautapelejä.
  • Viihtyy mökillä ja luonnon helmassa.

 

Teksti Miikka Rusi, Kuva Elisa Juvonen