Piilo-osaajissa osaaminen tehdään näkyväksi

Viestinnän asiantuntija Katri Rantala työsti omaa osaamistaan näkyväksi Piilo-osaajissa. Vakituisen työn löydettyään hän jäi auttamaan muita asiantuntijoita, jotka etsivät töitä.

– Huomasin LinkedInissä postauksen Piilo-osaajista, eri alojen asiantuntijoiden verkostosta, jossa autetaan toinen toisiaan sanoittamaan omaa osaamistaan ja löytämään töitä. Monet ovat epävarmoja siitä, mitä kaikkia taitoja heillä ylipäätään on ja miten niistä kannattaisi kertoa. Piilo-osaajissa saa rohkeutta sanoa, että osaan tätä ja tuota, Lapin yliopistosta taiteen maisteriksi valmistunut Katri Rantala sanoo.

Vakituista työtä etsivä Rantala sai pian Piilo-osaajiin liittymisen jälkeen määräaikaisen työn Rovaniemen TE-toimistosta. Sittemmin viestinnän asiantuntijan pesti vakinaistettiin.

Piilo-osaajista oli iso apu työnhaussa. Rantala osallistui yhdistyksen järjestämälle Osaajaprofiili-kurssille, jossa muun muassa tavattiin virtuaalisesti muita kurssilaisia, täydennettiin kurssin edetessä omaa osaajaprofiilia ja osaamisestaan pääsi keskustelemaan asiantuntijan kanssa.

– Oli todella hyödyllistä kirjoittaa oma osaajaprofiili verkoston sivuille ja keskustella siitä muiden jäsenten kanssa. Se toi rohkeutta työnhakuun. Opiskelujen ja erilaisten työpaikkojen lisäksi esimerkiksi harrastuksista kertyy monenlaista osaamista. Moni ei ehkä tule ajatelleeksi tai kehtaa sanoa ääneen mitä kaikkea osaa.

Rantala suosittelee Piilo-osaajiin liittymistä kaikenikäisille työnhakijoille, jotka kokevat tarvitsevansa ympärilleen työnhakuverkoston. – Ja erityisesti, jos työnhaku tuntuu takkuavan. On varmasti helpotus, kun ei tarvitse pyöritellä vain omia ajatuksiaan, vaan saa sparrausta toisilta.

Tuleva työnantajasi voi innostua postauksestasi

Kun Rantalan työsuhde vakinaistettiin, hän päätti silti jäädä Piilo-osaajien aktiivijäseneksi ja auttamaan toisia. – Osaamiseni kehittyy verkostossa koko ajan. Olen mukana sisältötiimissä ja kirjoitan blogitekstejä ja artikkeleja muutaman kerran vuodessa yhdistyksen sivuille.

Vaikka Rantala on tämänhetkiseen työhönsä oikein tyytyväinen – viranomaisviestinnän kehittämisessä on valtavasti mahdollisuuksia – koskaan ei voi tietää, mihin päätyy. Vuonna 2018 perustetun yhdistyksen sivustoja, jäsenten osaamisprofiileja ja sosiaalisen median julkaisukanavia seuraavat myös työnantajat. Jäsenille on tullut työnantajilta vinkkejä avoimista työpaikoista ja kehotuksia hakea jotain työtä.

– Tämä on yksi yhdistyksemme tarkoituksista: rohkaista ihmisiä löytämään itsestään osaajan ja tulemaan oman osaamisensa kanssa esiin. Autamme ihmisiä ja töitä kohtaamaan toisensa. Meitä piilo-osaajia on jo reilut 150 eri ikäisiä ja eri alojen ihmisiä. Yhdistys toimii täysin vapaaehtoispohjalta, yksi Piilo-osaajat ry:n perustajista, Virpi Haavisto sanoo.

Haavisto toivoo, että Piilo-osaajat saisi ihmiset sanoittamaan rohkeammin toiveitaan. – Että ihmiset uskaltaisivat sanoa ääneen, mitä he oikeasti haluavat tehdä työkseen. Ettei vain ajauduttaisi johonkin ajatuksella, että kunhan on joku työ.

Mukaan toimintaan pikkurahalla

Piilo-osaajien yhdistys ylläpitää jäsentensä osaamisprofiileja sekä yhdistyksen sivustoa ja sosiaalisen median kanavia. Lisäksi se järjestää erilaisia työnhakuun liittyviä tapahtumia. Toimintaan pääsee mukaan pienellä rahalla: kerran maksettavalla 20 euron liittymismaksulla.

Myös DigiMaMa tukee Piilo-osaajien toimintaa. Jos rahasta on tiukkaa, DigiMaMan jäsenenä voit hakea ammattiyhdistyksen stipendiä Piilo-osaajien jäsenmaksuun.

Voit myös lähettää oman onnistumistarinasi tai oivalluksiasi työnhakuun liittyen DigiMaMan julkaistavaksi osoitteeseen info@digimama.fi.

Katri Rantala on Piilo-osaajien aktiivijäsen

 

 

 

 

Virpi Haavisto on yksi Piilo-osaajien perustajista. Hän haluaa kertoa kuvallaan, että oman osaamisensa esiintuominen voi pelottaa kuin sukellus tuntemattomaan, mutta rohkeus on palkitsevaa. 

 

 

Teksti Leena Filpus, kuvat Laura Tammisto ja Katri Rantala