Perustaisiko toiminimen vai tekisikö töitä kevytyrittäjänä?

Tiesithän, että kevytyrittäjä on yrittäjä siinä missä toiminimiyrittäjäkin? Kevytyrittäjyys sopii tilanteisiin, joissa yrittäjyys on kokeiluluonteista tai sivutoimista. Jos yrittäjyys on päätoimista, on syytä harkita toiminimen perustamista.

Itsensä työllistäminen laskutuspalvelua käyttämällä on kasvattanut suosiotaan. Arvioiden mukaan yli 100 000 suomalaista työllistyy kevytyrittäjänä. Monille kevytyrittäjyys on lähtölaukaus täysipainoiselle yrittäjäuralle.

Lainsäädäntö ei kuitenkaan tunnista yhtä hyvin kaikkia työn tekemisen muotoja. Kevytyrittäjää voidaan verotuksessa kohdella palkansaajana, mutta sosiaaliturvassa hänet katsotaan yrittäjäksi.

Jos siis käytät laskutuspalveluyritystä, työskentely täytyy vakuuttaa yrittäjän eläke- ja työttömyysturvalain mukaan. Kevytyrittäjänä olet myös Kelan etuuksien näkökulmasta yrittäjä.

Toiminimen perustamiseen ei tarvitse minimipääomaa ja se on yhtiömuodoista helpoin ylläpitää. Toiminimellä on oma y-tunnus ja se voi laskuttaa ja toimia käytännön liiketoiminnassa kuten muunkin muotoiset yritykset. Toiminimiyrittäjänä et maksa itsellesi palkkaa, vaan oma ansiosi muodostuu niin sanotuista yksityisotoista.

Kevytyrittäjyys sopii, silloin kun

  • Et tarvitse omaa yritystä tai y-tunnusta
  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluonteista
  • Sinulla on liikeidea, jota haluat testata turvallisesti

Toiminimiyrittäjyys sopii, silloin kun

  •  Tarvitset toimintaasi y-tunnuksen
  • Haluat hyödyntää yrittäjän veroedut
  • Haet starttirahaa toimintasi alkuun

Mitä kannattaa tietää, kun perustaa yrityksen? Lue lisää.

Opettele hinnoittelemaan osaamistasi.

 

Kuka?
Anne Kaattari
ERTOn lakimies

Vinkit yrittäjyyteen antoi lakimies Anne Kaattari ERTOsta.
Teksti: Tanja Harjuniemi, kuva: Dose Media / Usplash