Palkansaaja vs yrittäjä – STTK-yrittäjät kouluttaa ja opastaa

Työskenteletkö kevytyrittäjänä, laskutuspalvelun kautta, toiminimellä tai jollain muulla yritysmuodolla? STTK-yrittäjät on myös sinun yhteistyöverkostosi, josta löytyy apua, koulutusta ja vertaistukea.

Monen tienestit saattavat nykyisin kertyä useammasta lähteestä. Palkkatyön ohessa tehdään vaikka projekteja laskutuspalvelun kautta tai palkkatöiden sijaan projektit seuraavat toinen toisiaan ja lasku töistä hoituu kevytyrittäjänä.
Ei kai tämä ole oikeaa yrittäjyyttä? Kyllä vain! Lain mukaan olemme joko palkansaajia tai yrittäjiä, termejä kevytyrittäjyys tai laskutuspalvelu ei juridisesti ole olemassa.

“Tämä voi tulla kevytyrittäjänä työskentelevälle yllätyksenä erityisesti silloin, jos työt loppuvatkin ja tarvitsisi työttömyysturvaa”, sanoo STTK-yrittäjien vetäjä, ekonomisti Antti Koskela STTKsta.

STTK-yrittäjät on STTKlaisten ammattiliittojen ja samalla myös digimamalaisten yrittäjien monialainen yhteistyöverkosto. Sen yhtenä tavoitteena on ajaa ei-palkansaajajäsenten etuja.

“Tärkein tehtävämme on varmasti jakaa tietoa esimerkiksi juuri kevytyrittäjinä ja yrittäjinä toimivien asemasta. Se kaipaa selkiyttämistä. Lainsäädäntö muuttuu hitaasti, mutta tilanne on hankala kun puoliväliä palkansaajan ja yrittäjän välillä ei ole.”

Lisäksi STTK-yrittäjät järjestää monenlaista koulusta yrittäjiä kiinnostavista aiheista, kuten myynnistä, markkinoinnista, verotuksesta tai vaikka juuri sosiaaliturvasta. Olennainen osa toimintaa on verkostoitumistilaisuuksien järjestäminen eri alojen yrittäjien kanssa.

“Verkostoituessa ihmiset saavat vertaistukea ja parhaimmillaan jopa yhteistyökumppaneita. Koronapandemian aikana toiminta on ollut hieman hiljaisempaa, sillä mielestämme livekohtaamiset antavat aina verkkotapaamisia enemmän. Toivotaan, että pääsemme käynnistämään toimintaa kevään aikana”, Antti Koskela sanoo.

Haluatko mukaan STTK-yrittäjien toimintaan? Lisätietoja ERTOn ja DigiMaMan tapahtumakalentereista.

Tärkein tehtävämme on varmasti jakaa tietoa esimerkiksi juuri kevytyrittäjinä ja yrittäjinä toimivien asemasta.

Teksti Leena Filpus