Osaatko lukea palkkakuittia?

 

Tunnelmakuva kolikkoja löydällä.

Onko palkkalaskelma sinulle selvä kuin pläkki vai suuri mysteeri, josta juuri ja juuri löydät sen kohdan, paljonko tilille rapsahtaa? Kokosimme tärpit palkkakuitin lukemiseen. Kun tiedät nämä perusasiat, olet oikealla polulla.

1) Miltä ajalta palkkaa maksetaan?

Palkkakausi-kohdasta näet, miltä ajalta palkka on maksettu. Kuukausipalkkaiselle palkka maksetaan yleensä kerran kuussa. Tuntipalkkaiselle vähintään kaksi kertaa kuussa.

2) Paljonko saat palkkaa, entä lisiä?

Palkkaustiedot kertoo perustiedot palkastasi. Esimerkiksi kuukausipalkan tai tuntipalkan suuruuden, kiinteät palkkaa korottavat lisät ja vaikka puhelinedun.

3) Varmista oikea veroprosentti

Perus-% ja lisä-% -kohdasta selviää, miten tulojasi verotetaan. Veroprosentti määräytyy vuoden aikana kertyvien ansiotulojen mukaan. Ansiotuloja ovat esimerkiksi palkat, eläkkeet ja etuudet. Lopulliseen veroprosenttiin vaikuttavat muun muassa vuositulojen määrä, kotikunta, kirkon jäsenyys ja erilaiset vähennykset.

Kun tulosi ylittävät tulorajan, niitä verotetaan lisäprosentin mukaan. Mitä paremmin ennakoit vuoden tulosi oikein, sitä todennäköisemmin et joudu maksamaan veromätkyjä. Silloin et saa myöskään veronpalautuksia.

4) Ovatko työtunnit ja vähennykset merkattu oikein?

Palkkaerittelystä kannattaa tarkistaa, että työtunnit täsmäävät tekemääsi tuntimäärää ja että olet saanut kaikki ylityökorvaukset ja vuorolisät.

Työaikakohdassa eritellään myös vähennykset, jotka palkastasi otetaan. Ne ovat ennakonpidätys, joka pidätetään palkastasi veroprosenttisi mukaan, ja sosiaaliturvamaksut, jotka ovat pakollisia. Niitä ovat työntekijän eläkemaksu eli TyEL ja työttömyysvakuutusmaksu.

Työnantaja maksaa lisäksi sairausvakuutusmaksun, työeläkemaksun ja työttömyysvakuusmaksun. Hänen vastuullaan on korjata myös niiden virheet.

Näet palkkakuitistasi myös, jos työnantajasi perii puolestasi suoraan palkasta ammattiliiton jäsenmaksun. Siihen hän tarvitsee lupasi.

Maksetaan-kohdassa kerrotaan, kuinka paljon sinulle maksetaan vähennyksien jälkeen.

Tässä vinkit palkkaneuvotteluihin!

Miten palkkaa voisi parantaa?

5) Onko aika tilata uusi verokortti?

Kertymä kaudelta -kohdasta selviävät kuluneen palkkakauden tiedot. Näet silmäyksellä esimerkiksi, kuinka paljon olet maksanut ennakonpidätystä yhden kauden aikana.

Kertymä vuoden alusta -kohdasta näet puolestaan, kuinka paljon olet ansainnut tuloja vuoden alusta. Tarkkaile, ettei luku ylitä vuositulorajaasi. Jos vuosituloraja alkaa lähestyä, tilaa uusi verokortti.

Muista tarkistaa palkkakuitit jokaisen palkanmaksun yhteydessä.

 

Jutun asiantuntijana ERTOn lakimies Helena Lievonen.

 

Teksti Jenni Junkala, kuva Josh Appel / Usplash

Juttu on julkaistu alunperin ERTOn E>-lehden numerossa 3/2018.