Opi oppimaan juuri sinulle sopivalla tavalla

Yksi tulevaisuuden tärkeimmistä taidoista on sen ymmärtäminen, kuinka opimme ja otamme uusia taitoja haltuun. Tunnista oma tyylisi oppia, niin uusien asioiden omaksuminen helpottuu.

1) Ymmärrä ensin, mistä ja millaisin eväin lähdet oppimaan

Mitä osaamista sinulla jo on, ja miten sitä voi kartuttaa?

Osa osaamisesta on kertynyt aiemmista koulutuksista, osa työelämästä ja loput vaikkapa harrastuksista tai muita ihmisiä kuuntelemalla ja tarkkailemalla. Aina se, mistä ja miten olemme oppineet asioita ei ole selvää, sillä opimme koko elämämme ajan. Emmekä aina ole selvillä siitä, mitä taitoja jo osaamme.

Uutta osaamista voi hankkia työelämän ohessa tai erilaisilla koulutuksilla. Osaaminen voi olla teoreettista tai uusia käytännöntaitoja.

Tukea oppimiseen voit saada esimerkiksi uraohjaajalta, ammatinvalintapsykologilta, mentorilta tai vaikka opinto-ohjaajalta. Jos et ole pitkään aikaan opiskellut, voit tarvita apua myös opiskelun käytännöissä. Erityisesti etäopiskelu ja digitaaliset oppimisen mahdollisuudet ovat uudistaneet viime vuosina opiskelun käytäntöjä.

2) Tunnista oma tapasi oppia

Miten sinä opit tehokkaimmin?

Osa meistä haluaa päästä tekemään itse käsillään. Toiset taas oppivat parhaiten kuuntelemalla. Monen oppimistavat vaihtelevat aiheen ja tilanteen mukaan. Jos tiedät, että sinun on vaikea oppia lukemalla, mutta sinun on silti pakko lukea jotain, varmista itsellesi keskittymisrauha.

Myös sosiaalisuutemme taso vaikuttaa oppimiseemme. Oletko tarkkailijaluonne, joka haluaa kokeilla uusia asioita hetken mietittyäsi vai päästä heti aktiivisesti kokeilemaan uutta vaikka kukaan ei näyttäisi mallia?

3) Käytä oppimisen väyliä, jotka palvelevat sinua parhaiten

Tarvitsetko syvällisempää oppia vai riittääkö pintatieto?

Ei ole väliä, onko koulutus jonkun oppilaitoksen antamaa, tai vaikkapa harrastusten tai YouTube-videoiden kautta saatua oppia. Luotettavien tietolähteiden ja virallisten koulutuslähteiden tunnistaminen on silti tärkeää. Pintatietoa on helppo kartuttaa videoilla ja lyhyillä kursseilla, mutta todellinen oppiminen voi kestää vuosia. Se vaatii havainnointia, harjoittelua ja syventymistä.

Emme ole silti koskaan valmiita. Oppiminen on mahdollisuus, jonka avulla osaamistaan voi täydentää läpi elämän. Digitalisaatio on tarjonnut uusia nyansseja moneen ammattiin. Esimerkiksi erikoisammattitutkinnolla voi syventää ammatillista osaamistaan helposti. Lisää tietoa kouluttautumismahdollisuuksista löydät esimerkiksi DigiMaMan kautta.

Tukea oppimiseen voit saada esimerkiksi uraohjaajalta, ammatinvalintapsykologilta, mentorilta tai vaikka opinto-ohjaajalta.

Jutun asiantuntijana Opetushallituksen opetusneuvos ja osaamisen ennakointifoorumin jäsen Tuula Sumkin.

Teksti Jenni Junkala, kuva Element5 Digital / Usplash