Kysy juristilta, älä some-raadilta

Jos työpaikalla törmää epäkohtiin, ensimmäiseksi on avattava oma suu. Jos kysymykseen ei saa tyydyttävää vastausta, ammattiliiton juristit ovat parhaita neuvomaan, miten asiassa kannattaa edetä.

 Tietämättömyys. Jos ERTOn järjestöpäällikkö Soile Lindstedtin pitäisi nostaa yksi työpaikkojen ongelmakohtien syistä esiin, se olisi tietämättömyys työelämän pelisäännöistä. Ilmiö koskee useimmiten heikommin järjestäytyneitä työpaikkoja ja niin työntekijöitä kuin työnantajiakin.

”Se korostuu pienissä työpaikoissa, joissa ei ole muun muassa neuvoteltua työehtosopimusta apuna. Silloin osapuolet eivät saa välttämättä tietoa lainmukaisista käytännöistä, ja asioita hoidetaan työpaikalla mutu-tuntumalla”, Lindstedt sanoo.

Joskus yhteisöllinen asioiden hoito on hyväkin. Pieni toimisto on kuin tiivis kaveriporukka, joka puhaltaa yhteen hiileen, venyy ja joustaa. Asiat hoituvat, kunnes joku huomaa epäkohdan, bisnes ei ehkä sujukaan, lapseton sinkku huomaa saavansa valita loma-ajat viimeisenä tai ylitöistä ei herukaan korvausta.

Rohkeasti yhteyttä liittoon

Jos työpaikalla tuntuu siltä, että on tullut kohdelluksi väärin, asia kannattaa selvittää mahdollisimman pian, ennen kuin se alkaa paisua isommaksi. Jos esimerkiksi palkkakuitti ihmetyttää, työntekijällä on aina oikeus kysyä ja työnantajalla velvollisuus vastata.

”Jos vastausta ei saa, ammattiliitto on sitä varten, että se auttaa. Oma suu on kuitenkin hyvä avata ajoissa.”

ERTOn jäsenneuvonnassa juristit auttavat sekä jäseniä, että niitä, jotka vielä harkitsevat jäsenyyttään. Jäsenyyttä harkitsevat tosin maksavat puhelinpalvelusta ekstraa. Yhtä kaikki, jo ensimmäisessä puhelussa ihminen saa ammattilaisen arvion ongelmastaan ja siitä, mitä sille kannattaa tehdä. Parempi soittaa kuin pähkäillä itse.

”Lakitoimistojen korkeita tuntiveloituksia on turha pelätä. Juristimme hoitavat työsuhteiden ongelmat jäsenmaksun hinnalla.”

Unohda some-raadin neuvot

Kun työpaikalla kone yskii, Lindstedtillä on tärkeä neuvo: Pidä ongelma kaukana sosiaalisesta mediasta. Työpaikan asioiden julkisesta ruotimisesta on harvoin hyötyä, mutta siitä voi seurata ongelmia. Työntekijän lojaliteettivelvollisuus edellyttää, että työpaikan salassapidettävät asiat on pidettävä salassa. Toisaalta työnantaja ei useinkaan katso hyvällä työntekijää, joka kritisoi sitä julkisesti. Monikaan ei hoksaa, että suljetuissakin someryhmissä käyty keskustelu voi levitä – kerran netissä, aina netissä. Lisäksi digiajan toriparlamentin neuvoista on harvoin aitoa apua itse ongelman ratkaisemiseksi.

”Työelämään liittyviä myyttejä ja väärinkäsityksiä sen sijaan kyllä jaetaan.”

Hyvä esimerkki urbaanista legendasta ovat irtisanomisten ja varoitusten suhde. Moni sosiaalisen median ”asiantuntija ”uskoo vakaasti, että irtisanominen on laiton, jos alla ei ole varoitusta. Näinhän se ei ole, Lindstedt huomauttaa.  Jalkapallossakin yksittäinen rike voi olla niin raju, että se johtaa suoraan punaiseen korttiin ja ulosajoon.

”Jos jokin omalla työpaikalla askarruttaa, on parasta soittaa liittoon. Asiat ja ennakkotapaukset ovat tuttuja. Juristit osaavat ottaa kantaa siihen, miltä tapaus lainkäytön ja oikeuden ennakkotapausten valossa näyttää.”

Työsopimus on kaiken perusta

Pohja työpaikan sujuvalle arjelle luodaan silloin, kun työpaikka otetaan vastaan.

”Työsopimus on työelämän tärkein asiakirja.”

Usein ongelmat lähtevät siitä, ettei asioista ole sovittu tarkasti. Esimerkiksi osa-aikaista työviikkoa tekevä voi olla siinä käsityksessä, että 30 tunnin viikkotyöaika tehdään kolmessa ja puolessa päivässä, mutta työnantajan mielestä viidessä.

Asiat on sovittava lyhyessäkin työsuhteessa aina tarkasti ja myös niin, että itse ne ymmärtää. Jos työsopimuksen yksityiskohtia tai kieltä ei ymmärrä, kannattaa ennen allekirjoitusta olla yhteydessä ERTOn työsopimuksen tarkastuspalveluun, jossa sopimus tarkistetaan 24 tunnin kuluessa. Palvelu on jäsenille maksuton. 

Moni kuvittelee, että allekirjoitetun sopimuksen epäkohdat on jälkikäteen korjattavissa, jos ne ovat lainvastaisia. Asia ei aina kuitenkaan ole näin yksinkertainen, joten juristille kannattaa näyttää sopimus ennen allekirjoitusta.

”Työsopimukseen on aina saatava aikaa tutustua rauhassa. Sopimuksen yksityiskohtien ymmärtäminen on tärkeää, koska kun se on allekirjoitettu, asiat on lyöty lukkoon.”

ERTOn jäsenneuvonnassa juristit auttavat sekä jäseniä, että niitä, jotka vielä harkitsevat jäsenyyttään.

Kuka?
Soile Lindstedt
ERTOn järjestöpäällikkö

Mistä tunnistaa vastuullisen ja reilun työnantajan? Se voi selvitä jo rekrytointivaiheessa.

Teksti Juho Paavola, kuva Jon Tyson