Koodaako kaikki?

Koodaako kaikki kirjan kansiMaria von Kügelgen ja Vlada Laukkonen: Kaikki koodaa, 213 sivua. Into Kustannus 2020.

Jos koskaan kirja nimi on ollut harhaanjohtava, niin moniosainen otsikko Kaikki koodaa: Päivitä itsesi – Käytännön opas ajankohtaisiin digitaitoihin (Into, 2020) on juuri sellainen. Maria von Kügelgenin ja Vlada Laukkosen kirja ei nimittäin ole suinkaan mikään koodaamisen oppikirja, eikä oppaanakaan hirveän käytännönläheinen.

Se ei tarkoita, että kyseessä olisi huono teos. Se on vain vähän hassusti nimetty.

Kaikki koodaa on käytännössä johdatus IT-alan töihin eri aloilla, erityispainotuksena ohjelmistojen kehitys. Kolmeen osaan jaettu kirja kertoo aluksi, kuinka koodaaminen ja tietokone-
ohjelmistot toimivat pääpiirteissään. Seuraavat osat esittelevät sitten eri alojen IT-sovelluksia verkkokehityksestä peleihin sekä ohjelmistokehityksen vaiheita suunnittelusta julkaisuun.

Parasta von Kügelgenin ja Laukkosen teoksessa on helppo lähestyttävyys. Sekä nuorille että aikuisille suunnattu kirja on enimmäkseen helppotajuisesti kirjoitettu ja sisällöltään selkeä. Leipätekstiä rytmittävät monet infolaatikot, joissa selitetään keskeisiä käsitteitä, sekä useiden IT-alan työntekijöiden kommentit ja urakertomukset.

Etenkin nuoria lukijoita kiinnostaa varmasti, kuinka erilaisia teitä pitkin ihmiset ovat päätyneet monimuotoisiin IT-alan töihin. Tekstilaatikot myös keventävät lukemista. Tosin etenkin alun Miten tietokone ajattelee? -luku olisi kaivannut vielä enemmän esimerkkejä, sillä pintapuolinen esittely voi olla hieman hankala tajuta.

Kaikki koodaa voi antaa suuntamerkkejä nuorille ja uranvaihtoa suunnitteleville, mutta se ei suoranaisesti opeta tekemään mitään konkreettista. Otsikon vastaisesti kaikki IT-alalla eivät myöskään koodaa. Teoksen viesti on pikemminkin, että IT-teknologiaa ja koodaustakin kannattaa ymmärtää jossain määrin, olipa millaisissa tehtävissä tahansa.  ■

Teksti:Tuukka Hämäläinen | Kuva: Sanna Koivusaari