Scroll Lock ja Num Lock näppäimet – Jonnet ei muista

tosi vanha tietokone jossa postikortin kokoinen näyttö

Varsinkin täysikokoisissa näppäimistöissä on usein Scroll Lock ja Num Lock -nimiset näppäimet. Niillä on kuitenkin harvoin mitään järkevää käyttöä. Mitä niiden olisi tarkoitus tehdä ja miksi ne on alunperin näppäimistöihin laitettu?

Perinteinen pc-näppäimistöasettelu periytyy vuosikymmenten takaa ajalta jolloin graafinen käyttöliittymä oli korkeintaan pilke Palo Alto Research Centerin tutkijoiden silmäkulmassa. Tietokoneita käytettiin kirjoittamalla tekstiä ruudulle samaan tapaan kuin esimerkiksi Unixin komentokehoite. Se oli kuitenkin tuolloin ainoa tapa, vaihtoehtoja ei ollut.

Num lock ja scroll lock näppäimet
Legendaarinen IBM Model M mekaaninen näppäimistö. Kuva: Wikipedia

Num Lock

Kuten nimestäkin voi päätellä, Num Lock liittyy numeroihin. Se vaihtaa näppäimistön oikeassa reunassa sijaitsevan numeronäppäimistön nuolinäppäimiksi. Täysikokoisissa näppäimistöissä on nykyään myös omat, erilliset nuolinäppäimet, joten näppäimelle on vaikea keksiä käyttöä.

Numeronäppäimistön käyttäminen nuolinäppäiminä mahdollistaa toki nuolet myös diagonaalisiin suuntiin, mutta sekään ei ole nykymaailmassa kovin hyödyllistä.

Scroll Lock

Scroll Lock on alunperin kehitetty toimimaan yhteystyössä nuolinäppäimien kanssa tekstin vierittämiseen. Sitä on käytetty myös vierityksen tai sovelluksen pysäyttämiseen. Graafisten käyttöliittymien, rullahiirten, kosketuslevyjen ja -näyttöjen aikakautena melko hyödytön toiminto sekin.

Scroll Lockilla voi kuitenkin esimerkiksi muokata Excelin käyttäytymistä. Mikäli fyysinen näppäin puuttuu näppäimistöstä se on kuitenkin hankalaa.

Menneisyyden jäänteitä

Kannettavien tietokoneiden näppäimistöissä ei juurikaan enää näe näitä tietotekniikan umpisuolia. Täysikokoisen perusnäppäimistön näppäinasettelu on kuitenkin säilynyt hämmentävän samanlaisena yli vuosikymmenten.

Viime aikoina ovat kuitenkin yleistyneet karsitut, pienikokoiset näppäimet. Esimerkiksi 60 % näppäimistöstä on jätetty pois jopa fyysiset nuoli- ja funktionäppäimet. Toiminnot on jaettu useille eri tasoille ja ne saadaan esiin Fn-napin avulla. Fn-näppäin on näppäimistöjen uusimpia tulokkaita ja se sai alkunsa luultavasti juuri kannettavien tietokoneiden vähänappisemmusta näppäimistöistä.

Ja kyllä ne Num Lock ja Scroll Lock löytyvät myös Fn-napin takaa, mutta fyysisten näppäinten kadotessa myös erillisistä näppäimistöistä, vaipuvat ne varmasti lopullisesti unholaan. Applen Mac-tietokoneissa ei myöskään ole koskaan ollut näitä näppäimiä eikä niitä ole tiettävästi kaivattu.