Elk Cloner – maailman ensimmäinen tietokonevirus?

Elk Cloneria pidetään yhtenä maailman ensimmäisistä tietokoneviruksista. Se asentui kotikoneisiin ja pystyi toistamaan itseään ja tarttui käynnistysektorille toisin kuin vanhempi Creeper. Elk Cloner kirjoitettiin Apple II tietokoneille vuonna 1982.

Vielä nykyäänkin kuulee virheellisesti väitettävän, että Applen tietokoneille ei ole viruksia vaikka niistä ensimmäinen täyttää ensi vuonna jo 40 vuotta. Itseasiassa vuonna 2020 Mac-hatttaohjemien määrä kasvoi 10-kertaiseksi. Windows-haittaohjelmia oli toki vielä 135 kertaa enemmän.

Elk Cloner ei kuitenkaan ollut siinä mielessä haittaohjelma että se ei aiheuttanut vahinkoa vaan korkeakouluopiskelija Richard Skrenta koodasi sen lähinnä ärsyttääkseen opiskelutovereitaan. Elk Cloner toisti ruudulle seuraavan runomuotoisen viestin:

Elk Cloner: The program with a personality

It will get on all your disks
It will infiltrate your chips
Yes, it’s Cloner!

It will stick to you like glue
It will modify RAM too

Send in the Cloner!

Elk Cloner ei koskaan myöskään levinnyt laajalti, internettiä ei tuolloin vielä käytetty. Sovelluksia jaettiin lähinnä levykkeillä. Piratismi rehotti ja Elk Cloner levisikin laittomasti kopioitujen ohjelmalevykkeiden välillä.

Jekuistaan tunnetun Skrentan levykkeisiin suhtauduttiin kuitenkin usein varauksella. Myös Skrentan matematiikan opettaja päätyi viruksen uhriksi.

Nykyään tietokonevirukset ovat paljon monimutkaisempia ja haitallisempia. Koodaamistaitoja ei välttämättä tarvita kovin paljoa, sillä netistä voi hankkia valmiita aihioita viruksiin ja muihin haittaohjelmiin.


Onko sinulla joku hyvä muisto tai valokuva vai haluaisitko kuulla lisää jostakin asiasta? Ota yhteyttä: ville.laasonen@digimama.fi