Applen PowerBook 30 vuotta

vanha Applen kannettava tietokone
PowerBook 100. Kuva: Wikipedia

Apple julkaisi juuri uudet MacBook Pro -kannettavat, mutta harva enää muistaa niiden esi-isää, vanhaa kunnon PowerBookkia. Motorolan suorittimella varustettua vuoden 1991 mallia voi pitää ensimmäisenä modernina kannettavana tietokoneena.

PowerBook oli ensimmäinen kannettava tietokone jossa näppäimistö oli siirretty koneen etureunasta takaosaan ja kursoria saattoi ohjata näppäimien eteen asennetulla pallolla. Nykyään tätä asettelua pidetään itsestäänselvyytenä, mutta vuonna 1991 se oli jotain ennenkuulumatonta. Kannettavia ohjastettiin näppäimistöllä ja tarvittaessa erillisellä hiirellä.

Ohjainpallot ovat kadonneet historian havinaan ja korvautuneet toinen toistaan näppärämmillä monen sormen kosketusta tukevilla kosketuslevyillä, mutta muuten tämän päivän läppärit kantavat edelleen mukanaan PowerBookin perintöä.

Arkkitehtuurista toiseen

Applen oma M1-suoritin kohautti teknologiakansaa viime vuonna, mutta se ei ollut ensimmäinen kerta kun Apple vaihtoi prosessoriarkkitehtuuria. Alkuperäiset PowerBookit oli varustettu Motorolan 68k-suorittimilla.

Motorolaa seurasivat RISC-arkkitehtuuriin perustuvat PowerPC-suorittimet. Nykyiset ARM-suorittimet (advanced RISC machines) ovat PowerPC-suorittimien jälkeläisiä.

Mitä yhteistä on Mars-ryömijällä ja iMacilla? Kuva: Wikipedia

PowerPC-suoritin löytyy edelleenkin esimerkiksi NASA:n Perseverance -Mars-ryömijästä. Yhden ytimen ja 233 megahertsin PowerPC 750 tarjoaa ilmeisesti riittävän suorituskyvyn luotettavassa paketissa. Samaa suoritinta käytettiin vuoden 1993 iMacissa.

PowerPC:n aikakauden päätti nykykäyttäjille kovin tuttu Intel, mutta kun tarjolla ei ollut riittävän energiatehokkaita ja kehittyneitä suorittimia, päätyi Apple kehittämään omat järjestelmäpiirinsä.

Nykykannettavan esikuva

Vaikka 2,3 kiloinen PowerBook on nykymittapuulla melkoinen möhköfantti, se oli kuitenkin ensimmäinen kannettava tietokone joka etäisesti muistutti nykyisiä kannettavia. Toki langattomat yhteydet loistivat poissaolollaan ja työpäivän yli kestävästä akusta ei varmasti edes haaveiltu.

PowerBookit olivat aikoinaan suosittuja koneita, tosin tuolloin pöytäkonekin oli vielä useimmissa yhteyksissä harvinaisuus. Nykyään taas monet asiat voi hoitaa ilman tietokonetta, yksinkertaisinkin älypuhelin kykenee monipuolisempiin toimenpiteisiin kuin vanhat kannettavat.

Kauas ollaan tultu vuodesta 1991.