Japanilaisgraafikolle Suomi on unelmien maa

Kun japanilainen Miyu Miyoshi muutti Suomeen, hän tiesi Muumit, Marimekon, joulupukin ja saunan. Nyt uusi kotimaa tarkoittaa hänelle ennen kaikkea luontoa ja ulkoilmaelämää.

Graafinen suunnittelija ja kuvittaja Miyu Miyoshi on asunut Turussa kohta kaksi vuotta. Takaisin Japaniin ei ole kiirettä. Siellä odottavat perhe ja ystävät, mutta silti – Suomi on kietonut Miyun pikkurillinsä ympärille.

Miyu opiskeli mediataidetta ja silkkipainantaa Kioton Seika-yliopistossa. Siellä hän myös tapasi tulevan aviomiehensä Eetu Jäppisen ja loppu onkin historiaa. Ennen muuttoa Suomeen Miyu kävi täällä kaksi kertaa. Ja yllättyi.

– En ollut koskaan käynyt edes Euroopassa ja ihmettelin, miten erilainen Suomi oli kuin Japani. Vettä voi juoda suoraan hanasta ja luonto on joka paikassa lähellä. Japanissa emme liiku niin paljon luonnossa, täällä menemme kävelylle metsiin ja puistoihin. Tämä on unelmien maa, Miyu sanoo.

Miyu sanoo pitävänsä myös Suomen säästä ja suomalaisista.

– Suomalaiset ovat kilttejä, auttavaisia ja suorempia kuin japanilaiset. Japanissa ihmiset ovat sidoksissa aikaan ja juoksevat kellon perässä. Suomessa en ole havainnut samaa.

Suomi näkyy kuvituksissa

Miyu ikuistaa kuvituksiinsa ympärillään näkemiään asioita. Kotikaupunkinsa Shodoshiman vuoret hän on piirtänyt lukemattomia kertoja, ja nyt kuvissa näkyy kivien ja jään muotoja Suomen luonnosta.

– Keräilen asioita ja teen niistä luonnoksia. Kun näen jonkun mielenkiintoisen asian tai muodon, otan siitä valokuvan ja piirrän sen iPadille. Luonto on minulle tärkeä inspiraation lähde.

Aikaisemmin Miyu on käyttänyt kuvituksissaan kirkkaita värejä säästelemättä, nyt töihin on hiipinyt enemmän harmaata.

– En oikeastaan tiedä johtuuko se siitä, mitä näen vai onko harmaasta vain tullut lempivärini. Toisaalta Japanissa kyllä näkee katukuvassa enemmän kirkkaita värejä kuin täällä, hän pohtii. 

 

Vettä voi juoda suoraan hanasta ja luonto on joka paikassa lähellä.

 

Suomessa luovuus on kanavoitunut piirtämisen lisäksi erilaisiin käsitöihin.

– Pidän itsetehdyistä jutuista kotona. Olen tehnyt esimerkiksi makrameen, ruoka-alustoja ja helmikoruja. Aloitin myös neulomisen ja tein itselleni villapannan. Seuraavaksi aion kutoa pipon tai vaikka villapaidan. Haluan oppia näitä asioita Suomessa ja viedä taidon mukanani Japaniin.

Sauna hitti Japanissa

Sauna on Japanissa tällä hetkellä kovassa huudossa. Saunoille on oma Michelin-tähti Saunachelin ja niistä on on tehty myös tv-sarja. Miyu pitää itsekin saunasta, ja myös avanto on koettu.

– Pidän saunasta, mutta avanto pelotti. Minusta tuntuu saunassa kuin puhdistuisin sisältä päin. Olen käynyt saunassa myös Japanissa, mutta se oli erilainen kuin Suomessa, siellä ei heitetty löylyä.

Miyun haaveena on perustaa jonain päivänä kotikaupunkiinsa guest house, joka olisi sekoitus suomalaista ja japanilaista kulttuuria. Siellä olisi tietenkin sauna ja oma taidegalleria.

Miyu opiskelee suomen kieltä, ja toiveissa on työpaikka uudessa kotikaupungissa. Hän suunnitteli asuvansa Suomessa korkeintaan kolme vuotta, mutta hän on viihtynyt täällä niin hyvin, ettei usko palaavansa Japaniin vielä pitkään aikaan. Paljon on vielä nähtävää ja koettavaa.

– Haluan mennä vaeltamaan Lappiin. Viime kesänä vaelsimme Hetta–Pallastunturi-vaellusreitin. Luulin, että en pitäisi siitä, mutta se oli niin kivaa, että haluan mennä pian uudestaan. 

Tutki Miyu Miyoshin töitä Instagramissa

Teksti: Sari Lommerse, kuva: Eetu Jäppinen