Etätyön välineet kuntoon

Tunnelmakuvassa tietokone ja keltainen muki pöydällä.

Keväällä 2020 etätöihin suhtauduttiin vielä pelonsekaisella jännityksellä. Nyt niistä ja hybridityömallista on tullut uusi normaali. Moni paiskii silti hommia hämärässä, selkä kyttyrällä, aivot sykkyrällä ja aivan liian paikoillaan.

Suomessa tietotyöläiset tekevät etätöitä aivan uudella tahdilla nyt jo kolmatta vuotta. Samalla etätöiden ergonomiasta on opittu lisää.

”Perusteet eli välineet ja työympäristö ovat edelleen kaiken perusta, mutta niiden lisäksi pitää kiinnittää huomiota esimerkiksi etätyöntekijän tietoturva-asioihin ja työntekijän etätyövalmiuksiin, kuten itseohjautuvuuteen. Vaikka töitä tehdään kotona, työnantajan tai hänen edustajansa on silti varmistettava, että työskentelyolosuhteet ovat turvalliset ja terveelliset. Heidän on myös oltava tavoitettavissa, jos työntekijälle tulee ongelmia esimerkiksi oman työn hallintaan liittyvissä asioissa”, Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija, työfysioterapeutti Elina Östring sanoo.

Pienestä taukojumpasta tai happihyppelystä kesken työpäivän on puhuttu jo pitkään. Nyt ymmärretään sekin, ettei niitä harrasteta vain sen takia, että vältyttäisiin niska- ja selkävaivoilta.

”Jatkuva tietotulva saa ajatukset pätkimään, heikentää vireystilaa ja syö keskittymiskykyä”, Östring selittää.

Hän suosittelee järjestelemään kotiin muutaman eri työskentelypaikan, jotta koko päivää ei tule kökötettyä sohvalla tai keittiön pöydän äärellä. Näin luonnollista liikettä työpisteiden välilläkin tulee enemmän.

”Töitä olisi hyvä tehdä istuen ja seisten. Yksi tärkeä työväline on hyvä, monipuolisesti säädettävä tuoli.”

Entäs ne muut etätyöläisen työvälineet?

Satsaa näihin työvälineisiin

  • Erillinen näyttö. ”Näyttö pitäisi säätää niin, että katseen suunta on alaviistoon. Liian korkealle säädetty näyttö kuormittaa sekä kaularankaa että silmiä. Kun näyttö on noin oman käsivarren etäisyydellä, etäisyys on sopiva”, Östring sanoo. Hän muistuttaa, että myös työskentelytilan valaistuksen ja omien silmälasien pitää olla sopivat, jotta näyttöä ei joudu siristelemään.
  • Erillinen näppäimistö. ”Sitä käyttämällä kädet saa tuettua hyvään asentoon. Hartioiden kuuluisi olla rennot, olkavarsien lähellä vartaloa ja kädet tuettu. Tukea voi ottaa työpöydän tasosta tai työtuolista, jossa on hyvät, säädettävät käsinojat. Tuolien, joissa ei ole käsinojien syvyyssäätöä, käsinojat voivat ottaa kiinni työpöydän etureunaan, eikä istuja pääse tarpeeksi lähelle.”
  • Tarkoituksenmukainen hiiri. ”Perushiirellä pärjää pitkälle. Kannustan opettelemaan hiiren käyttöä kummallakin kädellä. Jos kaipaa erikoishiirtä, kuten pystyhiirtä, kannattaa sitä kokeilla itse etukäteen ennen ostopäätöstä. Näin pystyy parhaiten varmistumaan siitä, että hiiri on itselle sopiva.”

Istu kehoa liikutellen

Työntekijän kannattaa itse miettiä tilaa, jossa tekee etätöitä – on se sitten koti, vapaa-ajan asunto tai vaikkapa asiakkaan tilat. Ja mieluiten jo ennen töiden aloittamista siellä.

”Varmista, että pystyt vaihtamaan työasentoa ja että käytössäsi on mahdollisuuksien mukaan erilaisia työpisteitä. Jaksamiseen vaikuttaa myös työn mikrotauottaminen. Siitä jokaisen työntekijän tulee huolehtia itse. Työnteko on hyvä keskeyttää tietoisesti esimerkiksi parinkymmenen minuutin välein.”

Hän vinkkaa istumaan dynaamisesti eli niin, että keho on pienessä liikkeessä.

”Kehoa voidaan liikuttaa aktiivisesti päästä varpaisiin, jotta ääreisverenkierto saadaan liikkeelle, esimerkiksi pyörittelemällä nilkkoja ja ojentelemalla jalkateriä. Voit myös aktivoida istumista painamalla jalkapohjia tiukasti lattiaan, jännittämällä pakaroita ja pyörittelemällä hartioita.”

Jos taukoa ei muista pitää oma-aloitteisesti, elimistö kyllä pakottaa siihen. Sitä ei kannata jäädä odottelemaan.

Suosittelen järjestelemään kotiin muutaman eri työskentelypaikan, jotta koko päivää ei tule kökötettyä sohvalla tai keittiön pöydän äärellä.

Vähennä työvälineet verotuksessa

Etätöitä kokopäiväisesti yli puolet työpäivistä tekevä palkansaaja saa vähentää verotuksessa työhuonevähennyksen, 900 euroa. Alle puolet vuoden työpäivistä kotona työskentelevä saa vähentää puolet, 450 euroa. Työhuonevähennys pitää sisällään työtilan, kalusteet, valon, sähkön, lämmön ja siivouksen.

Työhuonevähennyksen lisäksi verottaja myöntää jokaiselle palkansaajalle automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen. Verottajan sivuilta löydät listan siitä, mitkä kulut hyväksytään vähennettäviksi. Esimerkiksi nettiyhteyden kuukausimaksut ja tietokoneen lisänäyttö hyväksytään vähennykseksi, kun ne ovat pääsääntöisesti työkäytössä. Työnantajan hankkimia työvälineitä ei voi vähentää verotuksessa. Jokaisella työpaikalla sovitaan työpaikkakohtaisesti työvälineistä ja niiden hankkimisesta.

 


Kuka?
Elina Östring
Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija, työfysioterapeutti

Teksti Jenni Junkala, kuva Georgie Cobbs / Unsplash
Juttu on julkaistu alunperin E>-lehden numerossa 1/2022